Kategoriat: Reseptit Julkaistu:
17.5.2021

Monikäyttöinen yrttiöljy: resepti ja intoilua kesästä

Kesä saapui hetkessä, ainakin tänne Pirkanmaan leveyksille. En voisi olla enää enempää innoissani kun pääsee vihdoin istuttamaan ja kitkemään pihaa! Ihanaa, ihanaa, ihanaa!

Photo by sebastiaan stam on Unsplash

Minulla on pihassa pieni perennapenkki, jonka perustin vasta viime vuonna. Tänä keväänä pihaan ilmestyi kaksi lavakauluksista tehtyä kasvilavaa, joissa aion kasvattaa salaattia, yrttejä ja muuta pientä syötävää. Samalla saadaan seurata kasvamisen ihmeitä lasten kanssa. Tänä vuonna istutin myös ensimmäistä kertaa daalian juurakoita ruukkuihin. Saa nähdä onko luvassa kukkaloistoa vai mahalasku mutta yrittää pitää, se on selvä. En totisesti ole syntynyt viherpeukalo paikoillaan mutta olen innokas kokeilemaan ja opettelemaan, jopa hakemaan ihan tietoakin ja hyödyntämään kokeneempien puutarhureiden vinkkejä.

Perennapenkin akileijoissa on jo nuput, vaikka eletään vasta toukokuun puoliväliä

Puutahanhoidon lisäksi kesällä tietysti grillataan ahkerasti. Sisällä ei viitsi kauniilla ilmalla viipyä ellei ole ihan pakko, ja koska ruokahuolto onnistuu aika mukavasti grillin äärellä, on ratkaisu ilmeinen. Meidän grillissä kypsentyvät aika tyypillisesti broileri ja liha, kesäkurpitsat ja maissit sekä halloumi. Seuraakseen ne saavat salaattia eikä muita lisukkeita välttämättä edes tarvita. Ainakaan nyt kun kotimaisia uuden sadon perunoita saa vielä hetken odottaa.

Viime viikonloppuna tulin tehneeksi aika onnistuneen yrttiöljyn, joka mielestäni käy kaveriksi yhtä hyvin lihalle, broilerille kuin kasviksillekin. Viimeksi lautasellani oli naudan entrecote, salaattia, marinoitua porkkanaa, buffalomozzarellaa ja paahdettua kesäkurpitsaa. Lisäksi tuoretta patonkia ja tuo yrttiöljy toimi ihan kaikkien mainittujen ruokalajien kanssa.

Monikäyttöinen yrttiöljy

Ainekset:
- Laadukasta oliiviöljyä
- Sitruuna
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa ja pippuria
- puoli kourallista pinjansiemeniä 
(ei pakollinen, voit myös korvata halutessasi pähkinöillä)
- reilusti haluamiasi tuoreita yrttejä, 
käytin itse persiljaa, ruohosipulia ja 
basilikaa, mutta hyvin toimivat myös vaikkapa 
lehtipersilja, tilli ja korianteri

Tarvitset sauvasekoittimen ja mahdollisimman kapean astian, jonne sekoitin vielä mahtuu. 
Revi yrtit sopivan kokoisiksi nipuiksi, käytin itse noin puolet persiljan 
ja ruohosipulin punteista sekä basilikasta parin oksan verran.

Laita yrtit astian pohjalle, lisää raastettua sitruunankuorta,
noin puolikkaan sitruunan kuori riittää hyvin. Lisää vielä kuorittu valkosipulinkynsi, 
pinjansiemenet ja alkuun loraus öljyä. 

Surruta yrtit murskaksi ja ala lisätä pikkuhiljaa lisää öljyä. 
Öljyä saa lisätä reilusti, jotta soosista alkaa tulla juoksevampaa. 
Loppuvaiheessa purista mukaan sitruunan mehua. Jos haluat sitruunaisempaa ja hapokkaampaa, 
lisää enemmän. 

Lisää öljyä kunnes koostumus on sopiva. Esim. keittojen tai salaattien päälle toimii juoksevampi koostumus 
mutta grillattujen lihojen tai kasvisten lisukkeena seos voi 
olla tahnamaisempaa.

Tämä säilyy jääkaapissa useita päiviä.
Yrttiöljy on helppoa, hyvää ja ihanan väristä!

Loppukesän tavoitteena on ammentaa yrttiöljyn ainekset omasta pihasta!

Lopuksi vielä laiskan kokin lounasvinkki:

Lounasvinkki!

Kaupan einestiskin valmis kasvissosekeitto hyppää uudelle levelille
kun lorautat päälle tätä yrttiöljyä!
Kirjoittanut /
Edellinen teksti Seuraava teksti

Jätä kommentti

Lisää lukemista aiheesta