Keräsin toissapäivänä suppilovahveroita. Uusi apajani osoittautui tuottoisaksi: niitä kertyi likimain kilon verran! Seuraavaksi piti enää keksiä, mitä niistä voisi tehdä. Suurin osa toki päätyy pakastimeen säilöön mutta osan halusin heti käyttöön.
Muistelin, että olin tattisesongin ollessa kuumimillaan tehnyt viimeksi sienistä pastaa ja risottoa. Päätin, että keittoa pitää suppiksista saada. Jääkaapissa lymyili myös pussi maa-artisokkaa, jonka olin ostanut kaupasta etsiessäni vaalean värisiä ruoka-aineita hampaidenvalkaisun jälkeisille päiville. Viinin ja kahvin ystävänä hampaiden valkaisu oli väistämätön toimenpide, josta lisää myöhemmin. Lupaan paljastaa, mitä kaikkea vaaleaa on syöty ja miten esimerkiksi punaviini vaikuttaa hampaisiin.
Mutta takaisin suppilovahveroihin. Suppis on sienenä mielestäni ihana, sillä se on helppo putsata, niitä löytyy usein pieneltä alueelta paljon ja sen maku on lempeä. Maa-artisokka niin ikään on herkän makuinen ja siksi se oli mielestäni loistovalinta suppilovahveron kaveriksi keittoon. Ja miten oikeassa olinkaan! Hurraa! Tästä keitosta tuli niin hyvää, että menin itsekin ihan sanattomaksi. En usko että vaikutusta oli lainkaan sillä, että olin yksin kotona.
Ihana suppilovahverokeitto (kahdelle)
Ainekset: - 200g maa-artisokkaa - 200g suppilovahveroita - 1 sipuli - 3dl vettä - 1dl kuohukermaa - n. 50g tuorejuustoa esim. Creme Bonjour mustapippuri - 0,5dl valkoviiniä (ei välttämätön) - 1kpl Knorr Fond du Chef vegetable -annosfondi tai 1 kasvisliemikuutio - voita - öljyä - suolaa ja pippuria Silppua sipuli pieneksi. Kuori maa-artisokat ja paloittele kuutioiksi. Silppua sienet paloiksi (esim. kulhossa saksilla). Sulata kattilassa nokare voita ja lorauta mukaan hiukan öljyä. Voit käyttää myös pelkästään jompaa kumpaa. Säädä lämpö pienelle, korkeintaan kolmaososa lieden maksimista, ja kuullota sipuleita muutama minuutti, kunnes ne ovat pehmenneet. Varo ruskistamasta sipuleita, niiden tulisi muuttua ainoastaan kullankeltaisiksi. Lisää mukaan sienet ja nosta hiukan lieden lämpöä. Kypsennä, kunnes neste on haihtunut. Lorauta sitten kattilaan valkoviini. Kiehauta ja odota, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut. Lisää vesi, maa-artisokat ja fondi kattilaan. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes maa-artisokat ovat pehmeitä. Lisää joukkoon kerma ja tuorejuusto, sekoita ja anna kiehua hetki. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Keiton päälle sopivat tuoreet yrtit, kuten timjami.
Tämän ihanan keiton kanssa sopisi jokin ryhdikäs Riesling, esimerkiksi Ribbonwood Riesling Uudesta-Seelannista (Alko 17,98€) tai raikas Chardonnay, esimerkiksi Chablis. Kiinnostava valinta olisi vaikkapa Moillard Petit Chablis (Alko 16,84€).
Vielä ehtii sienimetsälle, joten laita resepti talteen ja lähde lähimetsän mättäille bongaamaan suppiksia!